Wybierz swój kraj lub region

South Africa

México

United States

China / 中国

South Korea / 대한민국

KO EN

Taiwan / 台灣

Thailand

Česká Republika

CS EN

Danmark

Deutschland

España

Österreich

Szwecja

Norwegia

Zacznij pisać, aby uzyskać sugestie

Sugestie wyszukiwania

Sugestie są ładowane

Sugestie dotyczące produktów

Sugestie są ładowane

Wyniki Grupy Bossard w pierwszym półroczu 2024

lipca 18, 2024

Zadowalająca rentowność i tendencje stabilizacyjne pomimo niższej sprzedaży

W pierwszej połowie 2024 roku utrzymywały się trudne warunki rynkowe, a słabnący popyt różnie wpływał na trzy regiony rynkowe Bossard. Pod koniec okresu sprawozdawczego zaczęły być widoczne tendencje do stabilizacji w Azji i Europie.

W globalnym ujęciu sprzedaż Bossard, a także zysk operacyjny (EBIT) i zysk netto spadły po wysokich wartościach porównawczych z poprzedniego roku. Sprzedaż w pierwszej połowie 2024 roku spadła o 11,7% do 509,4 mln CHF (w poprzednim roku: 577,0 mln CHF), co odpowiada spadkowi o 9,3% w walucie lokalnej. EBIT zmniejszył się o 16,6% do 58,1 mln CHF (w poprzednim roku: 69,6 mln CHF). Marża EBIT osiągnęła zadowalający poziom 11,4% (w poprzednim roku: 12,1%). Zysk netto grupy spadł o 14,9% do 42,4 mln CHF (w poprzednim roku: 49,9 mln CHF).

Choć sprzedaż w Europie spadła o 8,5%, Bossard wzmocnił tam swoją pozycję rynkową dzięki przejęciu belgijskiej firmy Dejond Fastening NV. W Ameryce sprzedaż spadła o 20,4%, ale Bossard skorzystał z trendów nearshoringowych w Meksyku. W Azji, pomimo spadku sprzedaży o 7,6%, zaczęła się ona stabilizować w drugim kwartale, a Bossard skorzystał z inicjatywy “Make in India” i trendów nearshoringowych w Malezji.

Zabezpieczona rentowność dzięki redukcji kosztów

Pomimo trudnych warunków rynkowych, marża brutto Grupy Bossard wyniosła 33,3%, co jest wynikiem wyższym niż ubiegłoroczne 32,0%. Koszty sprzedaży i administracyjne spadły w porównaniu do ubiegłorocznych 114,8 mln CHF o 2,9% do 111,4 mln CHF. W tym samym okresie liczba pełnoetatowych pracowników wzrosła z 2869 do 2886.

Niższe koszty wynikały z mniejszej liczby pracowników oraz niższej inflacji płac w porównaniu do ubiegłego roku. Przed przejęciem firmy Dejond Fastening NV liczba pełnoetatowych pracowników Grupy wynosiła 2818. Dodatkowo, na wyniki wpływ miały działania mające na celu redukcję kosztów operacyjnych. Z drugiej strony, kontynuowano inwestycje w realizację Strategii 200, zwłaszcza w obszarze digitalizacji.

Postępy we wdrażaniu Strategii 200

Dzięki inicjatywie “Together We Create” Grupa Bossard wzmocniła relacje wewnętrzne i zewnętrzne. Umożliwiło to bardziej efektywne realizowanie projektów międzyregionalnych oraz pozycjonowanie się jako atrakcyjny, globalny pracodawca na rynku.

Poprzez działania “Sales Engine” rozszerzono globalny marketing cyfrowy, również z wykorzystaniem AI, aby generować więcej możliwości sprzedażowych i zdobywać nowe projekty klientów.

Natomiast w ramach inicjatywy “Operations Engine” we Francji i RPA pomyślnie wdrożono nowy system ERP, pomagający zwiększyć globalną efektywność. Będzie on sukcesywnie implementowany także w kolejnych jednostkach biznesowych.

Perspektywy na drugie półrocze

Perspektywy na resztę roku są niepewne z powodu niestabilnego środowiska gospodarczego, napięć geopolitycznych i rosnących konfliktów handlowych. Niemniej jednak, Bossard zachowuje ostrożny optymizm, oparty na rozwojowych projektach, trendach nearshoringowych oraz digitalizacji procesów.

W drugiej połowie 2024 roku Grupa spodziewa się umiarkowanego popytu gospodarczego oraz nieco wyższych kosztów związanych z inflacją płac i wdrożeniem nowego systemu ERP w innych jednostkach biznesowych.

Pobierz pełną informację prasową w PDF (EN) >>